Biljke kao ukras u enterijeru

Iako bilje uglavnom dobro uspeva u zajednici, moramo imati na umu da sobno bilje dolazi iz najrazličitijih krajeva i klimatskih uslova. Pustinjska biljka poput kaktusa, koja je navikla na hladne noći i suve dane, neće dobro uspevati u zajednici s biljkom koja potiče iz vlažne prašumske klime.

pots-plants-cactus-succulent.jpg

Nekim biljkama odgovara manje vlage.

Kako nam domovi svake godine zbog centralnog grejanja postaju sve zagrejaniji, moramo da odlučimo kome ćemo da ugodimo, biljkama ili sebi. Svi oni predivni slapovi beogonija, ciklama i bromelija uspevaju dobro na prozorima zato što su u zavetrini i imaju povoljnu toplotu. Biljke obično ne ugibaju zbog prejakog zagrevanja, već zbog nedostatka vlage. Nekim biljkama odgovara manje toplote, nekima više.

pexels-photo-880468.jpeg

Grupišite biljke u sitnim saksijama.

Dobro bi bilo da posude sa cvećem složite u metalni ili plastični poslužavnik sa podlogom od oblutaka ili peska, sa tresetom na vrhu i mahovinom koja će održavati vlagu. Tako biljke u glinenim posudama neće gubiti vlagu pa ih treba manje zalivati.

pexels-photo-793012.jpeg

Biljke ne moraju biti izuzetno velike da bi bile lepe. Prisustvo ovakvih malih saksija, osvežiće svaku prostoriju.

Većina biljaka, osim onih koje potiču iz senovite džungle, dobro će uspeti na prozoru okrenutom na jug ili jugoistok.

pexels-photo-892618.jpeg

Biljkama iz džungle odgovaraju tamni i tihi ćoškovi. Nekima odgovaraju čak i severni prozori.

Sobno bilje može propasti i zbog prečestog zalivanja. Žuti listovi koji otpadaju su najbolji znak. Leti dok bujaju i rastu, biljkama treba mnogo više vode, a zimi dok miruju, traže mnogo manje zalivanja. Najbojlje bi bilo zalivati ih kišnicom. Međutim, u nedostatku kišnice dobro će poslužiti i odstajala ili prokuvana voda.

pexels-photo-265004.jpeg

Palme su se u severnoj Evropi pojavile prvi put u 19. veku, u saksijama kao ukras enterijera. Dobro će se uklopiti i u prozračne savremene prostore.

pexels-photo-298660.jpeg

Lozice mogu biti različite, ova ima divne šarene listove i treba joj svetla. Lepo će izgledati podignuta u visinu, kao na ovoj polici.

pexels-photo-544112.jpeg

Paprat i bršljan su vrlo prilagodive biljke, a dobro uspevaju u visećim korpama. S obzirom da ne traže posebne uslove, mogu se gajiti i u kuhinji.

pexels-photo-700549.png

Ako vam u kući nikad nije dovoljno cveća, možete da nabavite i pravo drvo banane, vrlo je dekorativno.

uradi sam.jpg

Staklene police preko prozora savršeno su rešenje za male saksije s cvećem. U ovom slučaju radi se o kaktusima i biljkama s mesnatim lišćem. Policu možete i sami da napravite. Pratite uputstva

 

Literatura: Terence Cornan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s